VEILIG INTERNET VOOR OUDERS
Voor veel ouders is het moeilijk om te weten wat hun lievelingen allemaal uitspoken op het internet. Veel app's kennen we niet laat staan dat we er de gevaren van kennen. Hoeveel schermtijd is normaal. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat het allemaal verloopt zoals wij het willen en toch zoveel mogelijk vrijheid en privacy geven.
Hieronder vinden jullie enkele tips, filmpjes en sites die jullie hopelijk kunnen helpen.
Als ouder ben je uiteraard waakzaam over je kinderen en het liefst zou je hen willen afschermen van alle bedreigingen die de wereld om hen heen met zich meebrengt. Het is echter geen oplossing om hen alles te verbieden. Vroeger kon je zeggen "dat mag niet" en als de kinderen dan vroegen "waarom niet" was het antwoord steevast "omdat ik het zeg".
Tegenwoordig denk ik dat dit niet meer zal werken. Als ouders moet je tegenwoordig met heel wat meer motivatie en argumenten afkomen en de dialoog openstellen en aangaan. Kinderen begrijpen heus wel dat er allerlei regels zijn maar willen deze niet meer "zomaar" aanvaarden.
Als je hen echter kan uitleggen waarom je bezorgt bent en waarom je bepaalde afspraken met hen wil maken zal dit meestal nog wel meevallen. Op jongere leeftijd zullen ze een waakzaam oog gemakkelijker aanvaarden dan wanneer ze in de pubertijd zitten want dan zien ze dit als een schending van hun privacy. Hopelijk helpen onderstaande filmpjes en linken jullie om de juiste overtuigingskracht te vinden en hen te begeleiden naar een veilige internet gebruiker.
Deze filmpjes en linken zijn meer aan de ouders gericht. Uiteraard mag je ook de linken van de kinderen even bekijken.
Als je hiernaast op help klikt kan je zien waar je hulp kan krijgen.
10 tips voor ouders
1.Installeer de computer op een gemeenschappelijke plaats. Laat je kind niet alleen op het Internet surfen.
2.Installeer filters en een “parental control” (oudercontrole) en gebruik een beveiligde zoekmachine. Controleer soms ook eens de historiek van de computer!
3.Wakker de kritische geest van je kind aan en leg uit dat niet alles wat op het Internet staat correct is.
4.Moedig je kind van bij het begin aan om met je te praten over wat hij op het Internet ziet, aanstootgevend vindt of in de war brengt.
5.Leg je kind uit welke dingen voor jou niet kunnen, rekening houdend met zijn leeftijd, en praat over choquerende sites (racisme, geweld, pornografie...).
6.Informeer je kind over de gevaren die het verspreiden van persoonlijke gegevens inhouden (naam, adres, telefoonnummer, leeftijd, school...) om te vermijden dat deze misbruikt worden door mensen met slechte bedoelingen of voor commerciële doeleinden.
7.Interesseer je voor de leefwereld en voor de chatvrienden van je kind. Waarschuw voor de risico’s van een persoonlijke ontmoeting. Op het Internet is niet iedereen wie ze pretenderen te zijn.
8.Sensibiliseer je kind voor de risico’s verbonden aan de verspreiding van persoonlijke beelden (foto’s, webcam), deze kunnen buiten hun weten om misbruikt en getrukeerd worden.
9.Weiger dat foto’s van je kinderen op het Internet worden gepubliceerd. Dit is bovendien wettelijk verboden zonder toestemming van de ouders.
10.Het Internet is een publieke plaats waar er wetten tellen. Zorg ervoor dat je kind zich verantwoordelijk gedraagt, net zoals in het dagelijkse leven.
Even op een rijtje wat je kan doen om je kinderen op te volgen en te begeleiden bij het internet gebruik.
tijdsduur : 3:26
Webinars... De moderne deskundigen leggen het U uit alsof zij op huisbezoek zijn
Webinars over
Digipeuters en -kleuters
Sociale media
Internet en privacy
Gamen
Cyberpesten
Online relaties en seksualiteit
en nog veel meer.
Een aanrader voor elke ouder die ook op internet zijn / haar verantwoordelijkheid neemt.
Klik op de foto hiernaast om de webinars te volgen
De online databank over internet veiligheid
Elk onderwerp voor elke leeftijd tussen de 0 en 18 jaar. Een korte (zeer beperkte) greep uit de verschillende onderwerpen :
Schermtijd en afspraken maken met je kinderen
Schokerende berichtjes
Cyberpesten
controle op Tik Tok kan en mag het ?
Gamen... basisregels
Roblox wat is het
en nog veel meer
Klik op de foto hiernaast om deze fantastische encyclopedie te raadplegen
Tik Tok, Snap Chat, WhatsApp,...
Hoe veilig zijn deze en andere app's en waar kunnen we op letten.
Alhoewel we denken dat chat en video app's niet in de lagere school thuis horen beseffen we ook dat het soms niet tegen te houden is.
Dan is het wel belangrijk dat je als ouder de mogelijke risico's van deze app's leert kennen. Kinderen zien nergens risico's.
Hou er wel rekening mee dat met elke chat app het reële risico aanwezig is voor cyber pesten, zeker wanneer er chat groepen kunnen opgericht worden. De school heeft absoluut geen mogelijkheid om op deze accounts toezicht te houden of beperkingen aan te brengen.
Klik op de foto hiernaast om de verschillende app's te leren kennen.
Kleine kinderen kleine zorgen...
grote kinderen grote zorgen. In de online wereld is dit niet anders. Als je tegenwoordig als peuter of kleuter de wereld leert verkennen kom je al snel in aanraking met smartphone, tablet van papa, mama of grootouders. Je laat nog toe dat zij bepalen wat je mag zien en hoelang je op deze gigantische magneet mag spelen.
Als je ouder word weet je, zoals iedere generatie, het toch wel allemaal beter "wat weten die "ouwtjes" over internet ?
Ze weten waarschijnlijk niet alles over internet maar veel meer over de wereld maar hoe leg je dat nu uit aan de kinderen of hoe geraak je over moeilijke onderwerpen zoals sexting en grooming aan de praat.
Hulp voor ouders van tieners en pubers vind je hiernaast.
Veilig internet voor ouders :
Veilig internet is niet enkel de verantwoordelijkheid voor de school maar net zoals alle andere facetten van de opvoeding moet die ook thuis plaatsvinden.
Met de link in de foto hiernaast kom je op een website met verschillende artikels hoe je kinderen van heel klein (0-5) tot groot kan bijstaan in een veilig gebruik van internet.
Een veilig internet gebruik begint al van voor de kleuterschool.
Klik op de foto hiernaast en vind deze, voor de moderne ouders, belangrijke informatie